Vánoční zamyšlení

19.12.2021 23:44

Jak podivně si s námi osud zahrává! Není to tak dávno, co bylo ještě naprosto normální chodit s nezakrytou tváří, svobodně se navštěvovat, účastnit se všech možných kulturních akcí a vracet se domů beze strachu, že bychom si mohli z venku přinést velmi nebezpečnou nákazu. Do našich životů se již nesmazatelně zapsal nový nebezpečný virus. Nezáleží na tom, jestli jsme nemoc prodělali, či onemocněli naši blízcí nebo jen prostě sledujeme zpravodajství o vývinu situace. Není to nic radostného.

 O to je ale důležitější, abychom i v této nelehké době nezapomínali na naše tradice a vše, co je s nimi spojeno. Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce, na které se těší děti i dospělí. Děti se nemohou dočkat, co dostanou pod stromeček a dospělí si chtějí užít alespoň pár dní oddechu.

 Pojďme si proto připomenout alespoň několik vánočních zvyků, kterými si můžeme v rodinném kruhu všechny generace pěkně dohromady užít příjemné chvíle a taky nějakou tu legraci. Vánoční magie je určitě na prvním místě. 

 Velmi oblíbené je rozkrajování jablka. Když se nám objeví hvězdička, budeme mít v příštím roce štěstí, když křížek, budeme mít asi smůlu. Jen tak mezi námi: Hvězdička je téměř ve všech jablíčkách, ale přesto existuje pár odrůd, které mají křížek, proto rozhodně rozkrajujte jen osvědčené druhy a navíc si jablíčko napřed pořádně prohlédněte, aby nebylo červivé nebo nějak deformované, to by to s tou hvězdičkou taky nedopadlo dobře. 

 Další oblíbený zvyk, i když poněkud nebezpečný, je házení pantoflem. Hlavně pro děvčata, která tak chtějí zjistit, zda-li se do roka vdají či nikoli. Při házení pozor na náhodné trefení vašeho dědečka nebo babičky, případně kocoura či pejska, moc by se jim to nelíbilo, určitě by následoval hlasitý projev. Taktéž pozor na různá akvária, terária, případně klece s mluvícím papouškem, ten by vám taky dal hned co proto, nejen babička nebo dědeček!

 Po poněkud divočejším házení pantoflem si můžeme ještě v klidu užít plavení lodiček - ořechových skořápek s rozsvícenou svíčkou. Když si dáme pozor, abychom nic nepodpálili, případně nevytopili obývák převrhnutým umyvadlem s lodičkami, můžeme si k tomu zazpívat i nějakou koledu. Určitě jich pár znáte. A jestli ne děti, tak rodiče či prarodiče jistě dají dohromady alespoň ty notoricky známé, jako jsou Nesem vám noviny a Narodil se Kristus Pán. Co na tom, že nezpíváte jako Karel Gott nebo Lucie Bílá! Nikdo nejsme dokonalí. To nejdůležitější je, že se vzájemně užijete, posílíte rodinné vztahy a taky zachováte naše tradice. Od toho ty svátky přece jsou!

ŠŤASTNÉ, VESELÉ A HRAVÉ VÁNOCE VŠEM PŘEJE

Slávka Rokosová