Lednové Písničkové Froťánky 1/2013 s paní Hanou Žvachtovou a jejími žáky

23.01.2013 13:30

Zima, sníh, mráz a.......chřipka. Tak taková je druhá půlka letošního ledna. V nemalé míře se chřipka podepsala i na našich lednových Písničkových Froťánkách, lépe řečeno hlavně na našich hostech. Původně to vypadalo, že Froťánky snad budeme muset zrušit, ale nakonec jsme  přece jen řešení našli a jak se říká - konec dobrý, všechno dobré. Obrovskou medaili by měla dostat zpěvačka paní Hana Žvachtová, která i přes velké zdravotní problémy přišla. I když sama zpívat nemohla, se svými žačkami Štěpánkou Bažantovou, Kristýnou Chalupskou, Jessicou Tomasovou, Nicol Urbanovou a Jasmínou Rokosovou ze ZUŠ v Táboře, kde učí, odvedla nádherné vystoupení. Všem vám moc děkuji! Jednoduché to rozhodně nebylo, musely nahradit některé své kolegyně. Na repertoáru měly nejen lidovky, ale i vážnou hudbu a regtime. V jejich uměleckém přednesu byl skutečný cit, a poznalo ho dokonce i miminko, které dorazilo na Froťánky se svou prababičkou. Byl pro mne skutečný zážitek sledovat to děťátko, když naslouchalo sólovým vystoupením děvčat.

  Velká nemocnost řádila i mezi našimi pozvanými dětmi a jejich pedagogickým dozorem, takže se jich nakonec mohla dostavit jen třetina. 

  Chřipka, nechřipka, Froťánky se přece jen povedly. Tentokrát našimi hlavními posluchači byly už malinko starší děti a tak jsme si mohli povídat o Karlu Weisovi, jeho patnáctisvazkovém díle Český Jih a Šumava v písni a také o tom, jakou velkou úlohu při vzniku tohoto díla hrála právě  naše Planá nad Lužnicí. Naučili jsme se další blaťáckou písničku z Českého Jihu, rozvernou Proto jsem si housle koupil. Bavili jsme se dobře, protože učit se zpívat o muzikantech jako o lupičích, to se nestává moc často. Píseň jsem doplnila přídavkem na deset slov od dětí: holub, halí halí, Froťánek, sníh, bota, Mikuláš, věnec, květinka, slon a kočár. Jak to dopadlo, posuďte sami:

Proto jsem si housle koupil

1. Proto jsem si housle koupil,                         

   abych na ně lidi loupil.          Ref:                                                

 

Refrén: Muziky, lupiči, muzikové, lupičové,                                 

           muziky, lupiči, muzikové, lupiči.                                          

 

2. Zahrajte mně za dvě grešle,                                                

    ať mně děvče neuteče.          Ref:

Přídavek:

     Holub vrká halí halí,

     do kočáru v botách valí.         Ref:

 

     Na Froťánka slon zatroubil,

     Mikuláš se v sněhu schoulil.   Ref:

 

     Ukradl z květinek věnec,

      seklo to s ním a je konec.    Ref:

                                        

Dobré české pohostinnosti jsme dostály i tentokrát, připravily jsme s kolegyní krájené buchty. A musely jsme se smát, když nás některé děti přišly požádat o nášup s tím, že chtějí vzít také pro brášku a pro maminku nebo i pro babičku. Hlavně, že jim chutnalo. 

Fotodokumentace zde a také tady.                                   Slávka Rokosová