Slavnost svatomartinsých světýlek 2015

11.11.2015 16:00

Letošní Slavnost svatomartinských světýlek se vyznačovala obrovskou účastí nejen dětí, ale i dospělých. Často bylo vidět celé rodiny, včetně babiček a dědečků, kteří přišli své nejmenší na slavnost doprovodit. Když se dal svatomartinský průvod do pohybu, z jednoho konce na druhý jsme nedohlédli. Panovalo nádherné slunečné počasí, až jsme toho trochu litovali, protože rozsvícené lampionky nebyly moc vidět. Ale čas vše spravil  a s nastupujícím večerem se rozzářila i všechna svítidla, co si děti přinesly. Koupená i doma vyrobená. Jeden tatínek dokonce trochu sarkasticky poznamenal, že na to, jak ponese lampion, se těší celý rok. Hodně dětí si neslo lucerničky, které si vyrobily v naší MŠ Pohádka se svými paními učitelkami. Těm za to patří moc velké poděkování.  

I když se ke svatému Martinovi váže pranostika, že přijíždí na bílém koni, na opravdový sníh si budeme muset ještě nějakou dobu asi počkat, Třeba se ale povede dětem, které tylovými sněhovými vločkami ozdobily snad všechny stromečky a keříky, které na hřišti rostly, nějaký sněhový poprašek přivolat. 

Slavnost skončila již za úplné tmy a na chodnících našeho městečka bylo vidět rozeseté pochodující lampionky, jak si nimi naše děti svítily na cestu k domovu. O tom, že se Svatomartinská světýlka stala v Plané nad Lužnicí již ustálenou tradicí, svědčí i fakt, že se již dopředu sami hlásí dobrovolníci, aby s organizací a průběhem večera pomohli. Poděkování proto posílám paním Brejchové, Havlíkové, Kolářové, Nejedlé a Štefanové a také panu Matějkovi, bez jejichž pomoci by nebyly ani rohlíčky, ani čaj a ani oheň v krbu. Jménem spokojených dětí a všech jejich rodičů vám děkuji.

                                  Slávka Rokosová